mandag 29. november 2010

Bilder og bildebehandling

Noen bilder ser bedre ut enn andre bilder, hvorfor er det slik? En av grunnene er nok at vi ser på bilder der hovudmotivet har blitt plassert nærme, eller i, det gyldne snitt virker mer estetsik riktig for oss, og vi synest derfor bildet ser bedre ut enn et bilde der dette ikke har blitt tenkt på. Vi skal i denne oppgaven prøve ut tredelings regelen. Denne regelen ligner veldig på det gyldne snitt, men ligger litt lenger ut en dette. Det første jeg skal gjøre er å ta et bilde i breddeformat med motivet i sentrum:
















Her har jeg tatt bilde av akkurat det samme, men plasert motivet litt lenger nede i høyre hjørne.



Jeg synes selv dette bildet var det beste. Mulig det er fordi jeg vet jeg skal synes det, men det er noe med bildet som gjør det bedre, snillere å se på. Dette har nok med at dette bildet er mer innenfor tredelingsregelen.









Her er samme bilde, men beskjert slik at det er kvadratisk: Jeg synes nok at bildet i breddeformatet var det beste, mye fordi litt av romfølelsen forsavnt ved at det ble kvadratisk, det ble trangt og ikke like behagelig å se på.                                                




  

                                                                                                               
Disse to bildene av lyset har jeg prøvd å få til å være stemningsfulle. Jeg har blant annet prøvd å ta bildet litt under i fra slik at det er lyst som kommer godt frem, jeg har i tillegg til dette på det ene bildet prøvd å få det mørkere i bakgrunnen for å fremheve at det er lyset og stemningen jeg har prøvd å få frem. Det første bildet har jeg redigert i Picasa, jeg har lagt til ekstra rødt, gjort bakgrunnen og lyset litt difus og lagt på litt mykhet rundt selve lysskjeret. Det er mye en kan gjøre på nett:)!!!

Regneark

Jeg underviser i fagene naturfag, samfunnsfag, gym og RLE. Jeg bruker ikke, og har aldri vært borti en lærer som bruker regneark i disse fagene, faktisk så har jeg aldri opplevd at regneark har blitt brukt i noen fag, ikke en gang matte som vel er det faget jeg tenker på som mest naturlig å bruke regneark. Jeg opplever vel at digitale hjelpemiddler blir lite og skjeldent brukt i alle fag. Skolen jeg jobber på har få PC-er, så det en føler ofte at det er kronglete og at en har dårlig tid til å holde på med dette hjelpemiddelet. I tillegg føler jeg ikke at jeg har nok kompetanse på området til å bruke dette i min undervisning å føle meg trygg på det. Dette følte jeg heller ikke samlingen bidro med å gi meg fordi tiden var alt for knapp til det. Forelesningen rundt dette emnet var alt for hektisk og rask

Dette er et hjelpemiddel som heller aldri har vært brukt i noen av de praksisskolene jeg har vært i, hvorfor vet jeg ikke, men det kan være at også disse skolene har hatt dårlig satsning på digitallæring i skolen. Det kan også virke som praksislærerene har vært av den typen som holder seg til det som de er vant med. Jeg skjønner at det er vanskelig og skummelt å bygnne på noe nytt, iallefall om du ikke blir kurset skikkelig i det. Mulig dette med kursing er noe kommunene burde ta mer på alvor om de vil at digital kompetanse skal bli integret i skolehverdagen til både lærere og elever.

At muligheten for å bruke regneark som en del av undervisningen ser jeg helt klart er der, derfor lager jeg en liste over kompetansemål i disse fagene der jeg tenker en kan bruke dette kan bli brukt. Jeg vil gå ut fra kompetansemål etter 7. årstrinn siden dette er det jeg ville ha brukt i min klasse.

Naturfag:
- Bruke digitale hjelpemidler og naturfaglig utstyr ve eksprimentelt arbeid og feltarbeid.
- Undersøke og beskrive faktorer som påvirker frøspiring og vekst hos planter.
- Beskrive kjennetegn til et utvalg av plante-, sopp- og dyrearter og fortelle hvordan disse er ordnet systematisk
- Samle inforasjon om og diskutere helseskader som kan oppstå ved bruk av rusmiddler.
-Foreta relevante værmålinger og presentere resultatet med og uten digitale hjelpemidler

Samfunsfag:
-Gjer greie for sentrale trekk ved tidepokane mellomalder, renessanse og opplysningstida i Europa, og diskutere grunnane til denne tidsinndelinga.

RLE:
- Beskrive hovedtrekk i samisk før- kristen religion og overgangen til kristendommen.
- Felles for alle religionene: forklare kalender og tidsregningen til hver av religionene.

Mange av målene jeg har brukt her tenker jeg en kan lage skjemaer. Det finnes flere mål en kan gjøre dette med, i skjema kan en bruke tekst og tall, og en får god oversikt over emnet sitt.

fredag 19. november 2010

Tankekart og Interaktiv tavle

Vi har på denne samlingen diskutert fordeler og ulemper med å lage tankekart digitalt og manuelt, her er noe av det vi kom frem til:

Vi har denne samlingen diskutert fordeler og ulemper med digitalt tankekart og tankekart på papir. Dette er noe av det vi kom frem til:

Fordeler med det digitale:
- Lett å endre på
- Lett å skrive
- Bra å bruke for elever med dårlige motoriske ferdigheter
- Samskriving og deleing
- Lett å finne tilbake til

Ulemper med det digitale:
- Vanskelig å ta med seg ut
- Avhengig av data, strøm
- Avhengig av programvare
- Krever en viss digitale kompetanse


Fordeler med papir:
- Enkelt å ta med seg
- Setter et personlig preg, håndfast
- Kommer raskt i gang
-  Lettere å tegne
- Enklere å bruke i småskolen der digital kompetanse og skriftlig kompetanse er liten
 
Ulemper med papir:
- Lett å miste/ mange ark å passe på
- Kan bli ødelagt
- Vanskligere å dele, redigere

Vi brukte digitalt tankekart for å planlegge et opplegg hvor vi bruker interaktiv tavle:
Vi lagde et felles tankekart i Mondomo som skulle være bakgrunnen for et undervisningsopplegg som kunne brukes på interaktive tavler. Vi bestemte oss for kompetansel innenfor norsk etter 4. årstrinn som sier at elevene skal kunne " lage fortelinger ved å kombinere ord, lyd og bilde( LK06:  ). Vi kom da frem til at de skulle bruke tre kjente eventyr som vi bestemte: De tre bukkende bruse, Rødhette og Askeladden som kapp åt med trollet. Ut fra disse tre eventyrene skulle elevene elevene skrive et manus( tekst), lage tegninger( bilde) og snakke inn eventyret ( lyd). Vi bestemte at de skulle klippe ut elementene de tegnet og skanne dem inn, de skal snakke inn eventyret slik at dette kan redigeres og legges opp på animasjonen.

Mye spennede en kan gjøre med om en har interaktiv tavle i klasserommet, den store utfordringen blir vel å se alt den kan brukes til, og faktisk kunne gjennomføre det. Jeg tror det trengs en del øving til før en føler seg sikker på bruken av tavlene. Vi fikk se i dag at de ikke alltid var like enkelt å få tavlene til å virke slik en gjerne vil at de skal, da blir undervisning fort oppstykket og det blir lett for å miste interessen til elevene/ studentene:)meeen, alt nytt trenger øvelse, og å måtte øve seg er vel ikke negetiv for lærere heller?!?!?!:

torsdag 18. november 2010

Hensyn

Vi har startet undervisningen om personvern og opphavsrett, vi fikk på samlingen div oppgaver som vi skulle diskutere:

1.
Vi fikk utdelt et bilde av to jenter i en termodress, jentene er under 15 år. Ut fra dette bilde skulle vi diskutere følgende...

Ut fra tre scenariene:
a) Sett at du fant dette bildet på en privat hjemmeside, synses det var morsomt og kanskje passet det inn som illusjon til noe du vil skrive på om på nettet.

b) Sett at dette bildet var dine barn, men en annen person som hadde tatt bildet.

c) Sett at dette er dine barn, og du har tatt bildet

For hver av scenariene, diskuter følgende:
- Kan du publisere bildet? Hvorfor/ hvorfor ikke?
- Hva må eventulet til for at du skal kunne publisere det?

a) Du kan publisere bildet, men du må først få godkjent at du får lov av fotogravfen, siden bildet er et fotografisk bilde, og fotograven har rett på dette bildet  50 år etter bildet er tatt. I tillegg må en ha løyve til å legge ut personene som vises på bildet, når dette er barn( opp til 15), må en altså få samtykke av forledrene for å kunen legge dette bildet ut.

b) Har den som har tatt bildet spurt om å fa ta det? Ja, jeg kan publisere bilder av egene barn, men jeg må spør den personen som har tatt bildet om jeg kan legge det ut.

c) Ja jeg kan legge bildet av egene barn ut på nett. Det er lurt å spør sine egen barn først om de synes det er greit, men de kan i utganspunketet ikke nekte.

2.
Vi fikk også utlevert et bilde av et maleri som vi angivelig skulle ha funnet på nett, spørsmålet var:
Om du finner et fotografi av et maleri på nett, kan du laste dte ned og publisere det på nett? Hva må til for at du kan gjøre det?

Her kom vi frem til at maleriet går under åndsverkloven, noe som tilsier at at personen som har malt det betemmer over det frem til han/hun er død + 70 år. I tillegg så har personen som har tatt bildet rett på bildet 50 år etter det har blitt laget. Det store spørsmålet blir om en skal spørre bare den personen som har tatt bildet av maleriet om han har spurt maleren om lov og tro på at han har gjort det, eller om en skal sørre begge to bare for å sikre seg. Jeg ville ha spurt begge to.
Hva om maleren er død? Vi kom fram til at det mest sansynlig var noen som fikk i oppgave å administrere bildene etter  en persons bortfall, altså en person som er opphavsmann.  

3. Lyd.
Du finn ei lydfil på nettstaden http://www.mp3.com/free-music/

a) Kan du publisere lydfila?

Nei. Dette er åndsverk.





.

torsdag 11. november 2010

Lyd

Ja, da har jeg kommet meg gjennom lydleksjonene. Spennende, men mye å sette seg inn i, og når en samtidig skal skrive oppg, jobbe, passe hest å være sammen med mann og barn strekker tiden skjeldent til i stor nok grad. Dette året har jeg nok tatt på meg litt veeel mye. Jaja...:) bedre seint enn aldri... Dette blogg innlegget skulle vel egentlig ha kommet etter bloggen om bilder, meeen det blir ikke helt slik denne gangen....

Lyd...det finnes så mye av det og det er så utrolig mye en kan gjøre med den. Kjell, læreren vår lagg ut denne høreopplevelsen fra youtube som en del av lesksjonen vår: http://www.youtube.com/watch?v=IUDTlvagjJA . Jeg syns det var helt vannvittig å høre på det! Jeg satt i stua med lukkede øyne, men måtte faktisk noen ganger åpne dem for å se om frisøren stod i stua mi...i det han hvisket inn i øret mitt kvapp jeg faktisk så  jeg måtte le litt nevøst. Dette er en fantastisk opplevelse, og det beskriv skikkelig godt hva sterio-lyd er!!! Alle burde prøve:)!!! Husk headset og å lukke øynene!!:)!!

Jeg har i tillegg til å høre på festlige lydfiler i sterio, redigert en hau av lydoppgaver som vår alles kjære Kjell har laget. Siden jeg ikke får lastet dem opp her må jeg legge dem ut i fronter...eller lage film med lyd på picasa. Dette er ikke gjort enda, men håper på jeg får makket meg til å gjøre det snart!! 

Vi har som DKl- studenter lastet ned Audacity, som er et gratis program for redigering og opptak av lyd. Jeg lot en 3. klassing og en 5. klassing prøve programmet ( med litt veiledning fra en fagkyndig,hehe, ja meg :/ ...:) ), de synest det var suuuper kult. De snakket, sang, slamret med skuffer ol. de fikk prøve å operere med flere lydfiler samtidig der de hadde bakgrunnsmusikk og samtale på. Jeg så at de var rimelig avhenging av hjelp fra voksen, og å bruke dette i klasse- sammenheng kan nok kanskje kunne blitt vanskelig uten at en tar elevene inn i små grupper, iallefall i starten, men gøy var det! De mente at dette var et prog. som en kunne ha brukt i skolen i mange fag, de listet opp musikk, kunst og håndtverk, norsk og engelsk. Den oppgaven de hadde likt best å utføre, mente de, var å få dikte en fortelling som de kunne snakke inn. Da jeg spurte hvorfor de skulle snakke den inn i stede for å skrive den var de litt mer usikre. -"Mm...nææ, det det tar jo kortere tid å snakke enn å skrive" kom 5. klassingen frem til. Hovedpenget deres med å snakke var at det var kult, og at det var morsomt å høre sin egn stemme.

Jeg fikk noen gode ideer, og skal nå kaste meg over kunnskapsløftet for å se om jeg ikke kan finne noen mål som dekker ideene min.....eller deres:)

lørdag 9. oktober 2010

Læringsresursser

Her har jeg funnet tre læringsresursser på nett. Noen av disse har jeg brukt selv i egen undervisning, eller for å lage ett undervisningsopplegg.

Lokus er en nettside for naturfag. Dette nettstede tilhører læreboka Yggdrasil, som jeg bruker når jeg underviser i naturfag på 6.trinn. Jeg synesnettsiden er god, de har mange huskespørsmål og faktabokser der elevene kan finne info om emnet vi holder på med, lærerboken er i seg selv god når det kommer til oppg synes jeg.

Vi i verden er nettsiden til læreboka jeg bruker i RLE. RLE boka har får lite oppg som går på reproduskjon av det de har lært, boka er der i mot veldig god på å la elevene reflektere, filosofere og diskutere. Å bruke bok og nettsted litt om hverander hadde derfor vært supert!! Jeg sier hadde fordi det ofte er enklere å tenke at en skal gjennomføre deler av undervisningen digitalt, enn å faktisk gjøre det.

Skolen jeg jobber på har ikke hele klassesett med PCer, derfor trenger jeg en god måte å legge opp undervisningen slik at feks halve klassen holder på med PC, mens den andre halve gjør noe annet, uten å miste konsentrasjonen. Dette er noe jeg grubler mye på fortiden, fordi jeg gjerne skulle greid å få til akkurat dette, ikke bare fordi digital kompetanse er en av de fem grunnleggende ferdighetene i kunnskapsløftet, men fordi jeg mener læringsutbyttet ville forbedret seg.

Matematikk.org har jeg ikke brukt før, men nettsiden hadde mange gode spill i de mange forskjellige emnene en har i matematikk.

Jeg kunne godt tenke meg å bruke mer data i mine undervisningstimer. Jeg vet at digitalkompetanse eren av de fem grunnleggende ferdighetene elevene skal kunne, og som skal være inkludert i alle fag, men det er ikke bare fordi en blir pålagt å bruke digitale verktøy i klasserommet at jeg ønsker det. Elevene er godt bevandret innfor den digitale verden fra sin egen hverdag, de mestrer dette, de liker dette, da må en jo se at å bruke dette i skolen vil skape motivasjon hos dem. De eks på nettsider jeg kom med her er kanskje ikke de beste for å skape motivajson, fordi elevene ikke får skape noe selv, men reprodusrer noe de har lært. Jeg mener likevel elevene har godt av det, fordi noe kunnskap trenger å bli øvd mye på for at det skal sitte godt.

Jeg kunne også tenke meg å bruke data både til guppeskriving, og til skriving individulet hvor en feks skal lage veggavis eller lignende. På denne måten får de anledning til å øve seg på å søke på nett, lese på skjerm, forstå hvordan linker fungerer og lære seg hvordan en fører kilder. En må også da huske på å lære ungene å være kritisk til det som har blitt skrevet, hvem har skrevet det, er det som har blitt skrevet tilfelle? Alle mennesker kan legge noe ut på nett, selv om det ligger på nett vil det ikke si at det er noe en skal stole på er korreskt.

 Data er spennede for barn og unge, det er noe de egentlig ikke er vant med å bruke i skolen, og en ser at når en gir dem lov blir de glade og entusiastiske. I tillegg kan en se at elever som sliter spesielt med skriving får ny motivasjon når de får forme teksten sin på data, fordi å skrive på data tar vekk en viktig arbeidsoppg for hjernen, nemmelig å skulle forme bokstavene. Datan former dem helt av seg selv, dermed kan eleven konsentrere seg om innhold i stede for utseende. Data kan gjøre mye godt for mange, på mange områder, derfor vil jeg inkludere data i moie timer.

PS: følte kanskje jeg spora litt av på slutten her...:)

onsdag 6. oktober 2010

kommentar på Simon sin blogg

Da har jeg kommentert Simon sin blogg om læringsresursser på nett. En god blogg som gir gode tips om nettsider lærere kan bruke i sin undervisning.

mandag 4. oktober 2010

Virus

Ja, nå er jeg vel egentlig litt seint ute...men tenkte jeg skulle prøve å ytre mine tanker om virus, og den slags styggedom...:)

Huff, disse virusene!!! Alle snakker om virus, alle måtene du kan få det på, hva du ikke må åpne, og hvilke antivirusprog en bør ha slik at en er sikker på at en ikke får slik styggedom på maskinen. Jeg har aldri vært særlig opptatt av virus, eller hva det kan medbringe, men jeg har alltid hatt noen forhåndsregeler som jeg følger ganske slavisk. Dette er feks at jeg aldri åpner vedlegg på en mail der det ikke står skrevet noe annet, uansett hvem det er fra, jeg klikker ikke på noen linker jeg får på MSN, FB eller lignende, om ikke vedkommende skriver noe om hvorfor jeg bør åpne mailen, og at jeg kan chate med han eller hun der og da. Jeg har alltid antivirusprog på, og dette oppdaterer seg selv automatisk Når jeg ser lista mi så kan jeg vel kanskje si at jeg er redd for å få virus, men at jeg ikke går å tenker på at slik styggedom kommer til å ta over PCn min, og at verden skal gå under. Det meste jeg har lagret på maskinen har jeg også lagret på en ekstern harddisk, bare sånn i tilfelle:).

Problemet, tenker jeg, er at jeg bare er en person, jeg har min egen data, som for det meste bare er jeg som bruker. Sønnen min spiller noenganger spill på den, men utenom det er dette min personal computer. På skolen hvor jeg jobber er det ikke nok PCer til en hel klasse en gang. Hvordan går det når først halve klassen skal sitte på nett, åpne, søke, lagre, sende, skrive osv osv, så skal den resten av klassen gjøre det samme etterpå? Hvor mye øker faren for datavirus når mange forskjellige mennesker holder på med dem? Jeg vil tro at faren for virus blir enorm, så da er det kanskje ikke så rart at mange lærere og skoler kvier seg for å slippe elevene til på datamaskinene.

Gode rutiner, gode samtaler og undervisning om blant annet hva en ikke bør åpne, og ikke bør sende videre blir en viktig del av undervisningen. Mange av elevene er nok godt bevandret på denne stien, og jeg kan godt tenke meg at noen av dem har pådratt seg ett virus eller to:) Det er viktig at de får dele sine erfaringer med lærer og resten av klassen. Lærere må prøve å få elevene til å forstå at sikker bruk av manskinene er viktig for at en skal kunne opprettholde en god IKT undervisning, med maskiner som er ok å bruke for alle elevene på skolen. Elevene må forstå at dette er ikke deres PC, men en MUC...altså en maksin som ikke bare skal fungere optimalt for dem, men også for veldig mange etter dem.

søndag 19. september 2010

Oppg. 2 gr. 11

Link til oppg 2:


http://www.uw
e.ac.uk/library/resources/general/iskillzone/referencing/harvardreferencing/command.htm

Oki...siden det ikke gikk første gang prøver jeg en gang til...:)

LInk til oppg 2: https://docs.google.com/document/edit?id=1LllN7AwgbjLZzhxC6NIwrWP5Iec0bdgmrvCVoF5JKKs&hl=no

fredag 17. september 2010

Litt om Bente S Eikrem

Torsdag 16. sep. var første dag på første samling på DKL studiet. Vi fikk i oppdrag å intervjue den som stod under, eller var det over (??) oss på navnelista. Etter litt forvirring tror jeg alle ble intervjua, og alle fikk intervjue. Jeg intervjuet Bente om hennes valg om å bli lærer og hvorfor hun velger å legge DKL som et emne i sin studieplan.

Bente har vært mye vikar i skolen, da har hun for det meste jobbet som assistent, og dette var noe hun trivdes med. Gjennom å være vikar fant hun ut at dette var noe hun likte å jobbe med. Hun føler at det å være lære vil gi henne mye i hverdagen, og det vil også gi henne en følese av å utrette noe.

Grunnen til at hun valgte å legge DKL som et emne i studiekombinasjonen sin er fordi hun har lyst å være en lærer som er godt forbredt til timene. Hun valgte det også fordi hun kan møte de høye kravene både elevene og læreplanene stiller. Hun har også hørt mye bra om dette emnet fra andre som har gått her før henne:)

OOOHHH YEEE:)

Da skal jeg bli blogger....hmm....er jeg glad for det?? Tja... Må jo finne ut hvordan en gjør dette her da, men er ikke dårlig at jeg faktisk har greid å opprette en blogg helt alene...litt stolt da:)

Dette var ikke så veldig faglig, men det blir vel etterhvert. Jeg må bare blir litt mer dreven først...


-Marthe-