mandag 25. april 2011

Film på gang...:)

Vi lagde animasjonsfilm på siste samling i DKL, super kjekt:)!!! Virkelig noe en kan bruke i undervisningen sin, men en trenger litt tid. Dette er noe som kan flettes inn i alle fag som en god og kreativ arbeidsmåte.
Vår film: http://www.youtube.com/watch?v=hF_d5Qi59Hg

Vi brukte litt tid på å skrive manus og på å lage til et storyboard, god samarbeid på gruppa var viktig. I tillegg satte vi oss mål for hva vi ville kunne, og hva vi ville elevene skulle lære seg ved å gjennomføre mål gjennom en slik arbeidsmåte. Vi kom frem til at det ble uhyre viktig at vi snakket rundt målene før vi hadde gitt en slik oppgave til elevene, fordi dette setter fokus på hva de skal lære gjennom en slik prosses. Dette gjør at elevene blir mer bevist på hvorfor de gjør det de gjør.

Kjekt å lærerikt arbeid var det iallefall:)!

Netvibes

Jeg har laget en side på Netvibes hvor jeg kan følge med på ulike nyheter uten å måtte gå innom alle sidene for å se oppdateringene. Egentlig veldig smart:) En kan lagge til ulike medier så lenge de har en RSS leser.

En slik side gjør det enkelt å orientere seg i mye informasjon, siden en kan plukke ut de sidene en er mest interessert i, og følge dem uten å bruke tid på å finne dem eller lete etter nye oppdateringer.

 En kan godt bruke det i undervisnings situasjoner, der elevene skal feks ha et prosjektabreid der de skal jobbe med et emne over lengre tid. En kan også utnytte det som lærer slik at en hele tiden er oppdatert på feks samfunnsfag relaterte saker.

Siden var enkel å komme igang med, det var lett å søke etter de aktuelle sidene jeg ville ha tak i.

Dette er en god måte for å bygge informasjonskompetanse hos både elever og lærere på. Ved at en f.esk må reflektere rundt valg av side og kvalitet bygger en også opp kildekritisk tenkning noe som er viktig å ha når informasjonsstrømmen er så stor, og blir brukt så mye av både barn og voksne.

lørdag 23. april 2011

Informasjonskompetanse

Mange barn og unge har ikke nok kompetanse til å søke på Internett etter informasjon de har bruk for på ulike områder. Jeg har selv fått oppgaver innlevert hvor det bare er klipp og lim, det første og beste som kom opp har blitt tatt med i oppgaven som skal inn. Er det fordi elevene ikke gidder lese det som står der for de har mye annet på interesselisten, eller er det fordi de ikke skjønner at ikke nødvendigvis all informasjon som ligger ute på nett er riktig informasjon?

På min skole blir det bruke lite eller ingen tid på å undervise elevene om informasjonskompetanse. Dette avhenger i om elevne har en lærer som føler det er viktig eller ikke. Selv om det har blitt nevnt at elevene burde kunne mer om det, virker det ikke som om tiden strekker til.

Mange lærere har heller ikke nok kompetanse til å undervise elevene sine i emnet og vil gjerne at it-ansvarlig skal gjøre det for dem. Som vi har lest i om leksjonene viser mye forskning til at elevene ofte må greie seg selv når det kommer til søk og bruk av nettet. Forskningen viser mye til at elevene ikke burde bli overlatt til seg selv, men heller produsere egene lærer tekster som kan brukes til informajsonsinnhentning. De skal hele tiden ha god støtte i ryggen av voksne, altså lærere, foreldre, bibliotekarer. Men, kanskje burde heller ikke en del lærer bli overlatt til seg selv.....? Kanskje burde en del av dem også ha god støtte i ryggen, fra andre som kan, vet og vil.....?? Kursing av lærere burde være et must, hvordan kan vi lære elevene god informajsonskompetanse, om vi ikke føler oss sikker på hva vi snakker om selv?

Gjennom DKL studiene har jeg fått mer innsikt i hvordan en kan være med på å bygge opp elevene sin kompetanse, men om jeg ikke bruker dette praktisk i skolen vil jeg etterhvert bli usikker på meg selv og hvordan jeg skal undervise i det. Hvordan skal en forvente god undervisning om lærere ikke får utføre dette i praksis?

Hm...jeg kjenner det til tider er flere barrierer for meg en muligheter når det kommer til bruk av alt jeg lærer i DKL, noe som er synd...siden det har vært et bra og lærerikt studium. Jeg tror infrastrukturen til skolene har mye å si for om elevne og lærerene kan lære seg å bruke data og informasjonen som følger med på en god og nyttig måte som gir merverdi i undervisningen og i hverdagslivet.