søndag 20. februar 2011

Sammensatte tekster

Jaha...da har jeg holdt på i timevis med to ulike digitlaeverktøy som en kan bruke i sammensatte tekster. Spennede... Jeg har prøvd å sette meg inn i Exstranormal og Glogster. Begge var enkle og komme igang med, men jeg må si at Exstranormal var for langdrygd for meg...jeg vil gjerne se at ting skjer med det samme. Syns jeg måtte vente lenge for at "skuespillerene" skulle si replikkene jeg skrev inn, i tillegg ble jeg til tider litt usikker på om jeg hadde skrevet ting riktig fordi engelsken til "stjernene" mine var litt så som så i uttalen:)( for ikke å snakke om at jeg faktisk hadde skrivet feil noen ganger:):)) meeen men...det var faktisk et pluss at det var på engelsk, dette gir en suuuper god mulighet for en morsom måte å lære seg skriftlig engelsk på. Jeg måtte selv bruke ordliste på nett noen ganger, noe som gir en god læringsprosess. I tillegg kan en flette inn ulike fag. Jeg tok utgangspunktet i histore, men kunne nok flettet inn religion også. Var nok ikke helt stø i emnet jeg valgte meg...men siden dette var en test orket jeg ikke lese meg opp på hele historien om Ghandis spektakulære liv. Det var kanskje litt lite utvalg i historiske personer, men har en litt fantasi kan en få til det meste:)

I samfunsfag står det i LK06 under digitale ferdigheter at gjennom å bruke digitale kommunikasjons- og samarbeidsredskap skal elevene skal kunne å utarbeide, presentere og publisere egne og felles multimediale produkt. I kompetansemål etter 4. årsstrinn er det et mål at elevene skal kunne presentere historiske emner ved hjelp av skrift, tegninger, bilder, film, modeller og digitale verktøy( LK06: 120). Dette er kanskje et vanskelig emnet for mindre elever å bruke dette programet til fordi en må ha en del engelsk kunnskap. Men en kan godt bruke programmet til engelskopplæringen, en trenger jo ikke gjøre det så vanskelig. La to elever sitte sammen, den ene er en skuespiller den andre eleven en annen. De kan ha en enkel dialog munntlig, som de skrive ned etterhvert som de utspiller den. De må da også bruke ordbøker om det er ord de er usikre på, dette er også et kompetansemål etter 4. årstrinn å kunne.

Jeg synes ikke dette programmet var veldig kjekt å holde på med, men det kan jo godt være elevene gjør:) Her er min lille snutt om Ghandi : http://www.xtranormal.com/watch/11190725/

Glogster like jeg veldig godt. Det var et minus og det var at en det ikke godtar norsk tastatur, det vil si at å ikke blir med...det blir derfor en del aa i teksten, men dette er overlevbart:)!! Dette er et program jeg godt kunne tenkt meg å brukt i min klasse. Det er kjekt og enkelt og bruke, det kunne vært flere ferdige illustasjoner, men det var så lett å gå på nett og lime det inn. Dette er en side som gir mulighet for stor variasjon og kreativitet. Farger, bilder, filmer, lyder, skrift, illustrasjoner, mange gode muligheter for mange forskjellige elever. En gøy og lærerik side. Jeg ser mange muligheter for dette verktøyet i skolen, innenfor omtrent alle fag. Dette er også noe en kan bruke i en munntlig fremføring, glogen blir det en viser frem som sin "power point" . Alt en trenger da er internett og en kanon i klasserommet, noe vi har:) En kan også lage glog som et gruppearbeid, der elevene bytter på å sette inn sine innslag.

Jeg lagde to gloger, en fra et emne i sam.f. som omhandler Egypt som en elvekultur, og en fra natur og miljø som handler om solsystemet vårt. Vil vel ikke påstå at de ble kjempebra noen av dem, en må faktisk øve seg litt, men jeg så klar fremgang i de to:) Litt stolt da:) Siden den om solsystemet vårt ble den beste legger jeg ut link til den: http://martheeng.edu.glogster.com/solsystemet-vaart/ . Her har jeg tatt utganskpunktet i kompetansemål etter 7. årsstrinn som sier at elevene skal beskrive solsystemet vårt og naturvitenskapens teorier for hvordan jorda har blitt til (LK06: 87).

Alltid interesant å jobbe med nye verktøy, og jeg bruker alltid en del tid på å finne ut hvordan de fungerer, og om jeg liker dem eller ikke. Disse to verktøyene var ikke vanskelig å komme i gnga med eller bruke, men jeg må si at jeg sliter med å se en bred nytteverdi i Xtranormal movie maker. En trenger kanskje ikke ha så bred spekter av bruksområde, men jeg mener det er enklere å bruke ting når det kan brukes til mye, da er det enklere å bruke det ofte noe som gjør til at en husker at det faktisk finnes. Meeeen, det er mulig jeg må bite meg i tunga når jeg leser noen av de andre bloggene...kanskje har noen funnet en hau av bruksområder til dette verktøyet....jeg venter i spenning:)

lørdag 19. februar 2011

Tankekart, Hellas i antikken

Jeg har selv brukt en del tankekart, det startet på ungdomskolen, men det var spesielt da jeg gikk vgs dette ble mye brukt. Jeg brukte det skjeldent i andre fag enn norsk, og nesten aldri til annet enn idemyldring for meg selv når jeg skulle skrive stil... Den gangen ble det meste gjort med penn og papir. Det ble en del rot, siden det er vanskelig å redigere på et ark når en først har begynt, men jeg følte den gangen at jeg hadde stort utbytte av det. Dette var mye fordi jeg på en enkel måte fikk satt ned hva jeg ville ha med i oppgavene mine, da jeg hadde fått ned alle punkt nummererte jeg dem i den rekkefølgen jeg ville de skulle komme i oppgaven min. Da hadde jeg mer tid til rettskriving og tankearbeid rundt hvordan jeg ville formulere meg senere. Så en kan vel kanskje si at jeg brukte det som en disposisjon.

Nå ser jeg at tankekart kan brukes de fleste fag på en eller flere måter, om det er for å samle opp kunnskap som allerede er der, bygge videre på den eller bruke den som et støtteverktøy. Tankekart har mange muligheter om en bare tørr starte bruke det..:/ ...
Tankekart kan brukes til mye, og jeg har nå laget et tankekart over Hellas i antikken. Dette er et tema jeg har om i sam.f nå der hvor jeg jobber. I tankekartet har jeg tatt utgangspunktet i hva jeg skal undervise om, og tenker at tankekartet skal være som en huskelapp for meg slik at jeg enkelt kan knytte temaer og undertemaer sammen. Jeg kunne i tillegg skrevet inn små tekster i undertemaene, men jeg liker snakke mest mulig fritt.

Det er klart store fordeler med å bruke digitale tankekart( disse har jeg nevnt før), likevel kjenner jeg at jeg henger litt igjen i gamlemåten...men den slipper nok taket etterhvert( ikke at en alltid må bruke det digitale, men noen ganger må en venne seg til og bli trygg på nye medtoder før en kjenner at en egentlig har lyst å bruke dem).

Her er linken til mitt tankekart( mulig det blir bygget på etterhvert) om Hellas i antikken

http://www.mindomo.com/view.htm?m=f44faff12318453385f0dac437c2b17c