torsdag 27. januar 2011

Wiki...:)

Jeg og Ove satte oss ned og lage en wiki. Den inneholdt  fakta om ulike sosiale medier, her kan du se den : http://oveh.wikispaces.com/DKL102

onsdag 19. januar 2011

Sosiale medier i skolesammenheng

Internett florerer av ulike typer sosialemedier både unge og voksne egasjerer seg i. Mange er nok nyskjerrige på hva de kan bruke de ulike mediene til, i tillegge er det mange unge som vil se hvor mange venner de kan få innenfor mediet. Jeg er medlem av et sosialtmedium, dette er facebook, men gjennom DKL har jeg fått i oppgave å bli medlem av tre ulike medier, hvorav det ene var obligatorisk å melde seg inn i, dette var Del og bruk. Del og bruk er et sted hvor en kan dele ideer eller tanker om undervisningsopplegg, eller diskutere aktuelle saker i skolen( som feks bruk av digitale hjelpemiddler i skolehverdagen) eller en kan gå på jakt etter gode ideer en selv vil bruke i eget arbeid. En nyttig side som er forbeholdt voksne som arbeider i skolen.

Jeg valgte også facebook som en av de tre sosialemediene, dette var mye fordi jeg allerede er medlem, og fordi jeg derfor vet litt om konseptet. Facebook har utrolig mange muligheter for brukerene sine. Chat, grupper, veggen og meldiger er noe av det en kan benytte seg av om en vil ta kontakt med andre mennesker som bruker facebook, og en kan dele bilder og filmsnutter med dem. En kan selv velge om en velger å dele profilen og alt innholdet på denne med alle, eller om det kun er venner som skal se det og en velger også selv hvem en skal være venner med. Facebook blir benyttet av utrolig mange menneker, ikke minst av unge mennesker, å integrere facebook som en del av undervisningen vil derfor ikke være et stort problem. Ungdom kan og hvet mye om konseptet fra før, og opplæring ville derfor ikke være nødvendig. Det er også stor sjans for at elevene synes det er kult å få bruke dette media som en måte å feks jobbe med gruppearbeid på og vil derfor kanskje yte litt ekstra. I tillegge kan en også lage feks gruppearbeidet som en åpen gruppe, på denne måten vil presset av at andre utenforstående faktisk kan lese det være en motivator for å gjøre godt arbeid. Chaten kan feks brukes som diskusjoen mellom to elever, på denne måten kan de på skolen snakke sammen uten å forstyrre andre.

Twitter var det siste mediet jeg meldte meg inn i. I Twitter kan en kun skrive korte meldinger om alt en skal gjøre på eller har gjort på gjennom dagen. En kan okså følge andre sine profiler slik at en får vite hva andre gjøre på, eller en kan velge seg ut sier innen feks mat eller reise å følge disse. Jeg ser egentlig ikke så stor mulighet til å bruke Twitter i skolen, kanskje til å øve seg på å skrive korte presiese beskjeder.

Det finnes flere bakdeler med å bruke sosialemedier som en del av undervisningen. Elevene kan lett bli distrahert fordi mediene inneholder så mye annet spennende enn bare undervisnings situasjonen, og en kan ikke regne med at alle elever ville være modne nok til å buke mediene konstruktivt i skolehverdagen. En ide er kanskje å lage egen skoleprofil som er åpen for læreren slik at han/ hun kan ha et vist innblikk i hva som er på siden ol, her tenker jeg mest på Facebook. Som lærer ville jeg selv ha laget en jobbprofil slik at jeg ikke trengte å bli venn med alle elevene mine på min private profil.

I tillegg til at elevene kan bli distrahert av andre elementer på sidene, må en også huske at bruk av sosialemedier kan føre til nettmobbing i skolen. Noe som fører til at læreren må ha gode rutiner på å kontrolere hva som skjer også mellom elevene mens de sitter på data. Dette er ikke noe lett oppgave, og vil by på flere utfordringer. Jeg tror de er viktig at en kjenner elevene sine godt, på denne måten kan en ha et åpent forhold der elevene tørr snakke med lærer om saker som anngår deres egen eller andres trygghetsfølelse på skolen og ellers i hverdagen.